Gå direkte til innhold [access key = i] Gå direkte hovedmeny [access key = h] Gå direkte til kontaktinformasjon [access key = k]
Klarspråk – Klart språk i Staten

Svadageneratorer

Sliter du med skrivingen? Strekker ikke ordene til? Nå er det hjelp å få. Med Språkrådets svadageneratorer kan du lage fiks ferdige setninger som er fullt på høyde med det beste innenfor statlig prosa.

Innholdet er allerede ferdigtygd. Tidstypiske ord og uttrykk sørger for at formen passer. Taler, stortingsmeldinger, notater eller strategidokumenter? Ikke noe problem! La svadageneratoren gjøre jobben for deg.

Skreddersydd svada
Foreløpig har vi tre svadageneratorer, hver til sitt bruk. Den generelle svadaen har Språkrådet laget. Helsesvadaen er levert av en språkbevisst ansatt i helsesektoren, og forsikringssvadaen er laget av forsikringsbransjen selv.

Her finner du svadageneratorene våre.


Artikkel om svada i Tidsskrift for Den norske legeforening

Omtale av svadageneratoren i Aftenbladet

 

svada -en (lat. 'veltalenhet') tomme ord, fraser
(Bokmålsordboka)

 

Skreddersydd svada


Hvis du ønsker deg en versjon av generatoren som er spesialtilpasset din arbeidsplass eller sektor, kan du lage en tabell (i Word- eller Excel-format) og sende den til stat(a)sprakradet.no. Bruk våre svadageneratorer som mønster og ta med ord og uttrykk fra deres eget «stammespråk».
Ta strupetak på svadaen i dag!

 

Mer svada

Flere generatorer finner du her:

Kjenner du til flere? Tips Språkrådet!

stat(a)sprakradet.no

 

Fra virkeligheten

 

Med overordnede oppfølgingsprosesser mener vi analyser på prioriterte strategiske innsatsområder som bidrar til identifisering av utviklingsbehov av HR-strategiske tiltak på organisasjonsnivå.

 

(Setningen er sakset fra en tekst om medarbeiderundersøkelser i et norsk statsorgan.)

Utviklet av Gazette